Vyskytuje sa zelenina na vašom tanieri pravidelne alebo ide skôr o výnimočné príležitosti? V prvom rade si musíme veci uviesť na pravú mieru. Zeleninu jesť treba, a to v čo najväčšom množstve. Nie je však úplne jedno, akú zeleninu jete. Týchto päť druhov zeleniny by ste si mali dopriať minimálne raz za deň.
- CVIKLA
Cvikla alebo červená repa je prvou zeleninou, ktorú by ste mali jesť, a to pokojne od rána do večera. Zlepšuje kvalitu krvi, podporuje krvotvorbu a aj celkové prekrvenie organizmu. Podporuje imunitu a obsahuje množstvo vitamínov i minerálov. Najlepšia, respektíve najzdravšia, je cvikla v surovom stave, avšak i tá varená nie je na zahodenie.
- ZELENÁ LISTOVÁ ZELENINA
Zeleninová listová zelenina, to znamená špenát, rukola, šaláty a iné druhy zeleniny, ktoré majú listy a sú zelené. Logické, však? Listová zelenina obsahuje šialené množstvá vitamínov, minerálov a tie dôležitých kyselín napríklad kyselinu listovú. Podobne ako červená repa, podporuje imunitný systém.
- HRÁŠOK
Hrášok je ďalšou zeleninou, ktorá dokáže s ľudským telom urobiť zázraky. Opäť raz vám neprezradíme nič nové, ale hrášok obsahuje množstvo vitamínov a minerálov. Drobným problémom je, že ide o vyslovene sezónnu zeleninu. Preto ho jedzte dennodenne iba v čase, kedy rastie prirodzene aj v našich končinách, teda začiatkom leta a na jeseň.
- ČIERNA REĎKOVKA
Ak máte radi reďkovku, jedzte radšej tú čiernu. V porovnaní s klasickou čerenou, je totiž omnoho zdravšia a hlavne nezaťažuje pečeň. Obyčajná reďkovka totiž pre pečeň nie je úplne najvhodnejšia tá čierna vám pomôže napríklad i s trávením.
- BROKOLICA
No a našu päticu uzatvára brokolica, ktorá je super potravinou, a to vo všetkých ohľadoch. Chráni organizmus proti vzniku nádorových ochorení, je vitamínovou bombou a má dokonca pozitívny vplyv na vašu pleť a vlasy. Takže, brokolica každý deň!