Vajíčka konzumujeme asi všetci. Škrupinky z nich bohužiaľ končia v koši, čo je však obrovská škoda. Ide o asi najlepší, prírodný zdroj vápnika, aký môžeme našim rastlinám poskytnúť. Použiť môžete škrupinky z akýchkoľvek vajec.
Ako si z nich pripraviť hnojivo:
- Vždy, keď použijete vajíčko, škrupinku dobre opláchnite pod teplou vodou a nechajte vysušiť na radiátore. Takto vyčistené a usušené škrupiny odkladajte na suché miesto s prístupom vzduchu. V inom prípade, by vám mohli začať plesnieť.
- Keď budete mať nazbieraných aspoň dvadsať škrupiniek, vložte ich do textilnej utierky a pomocou kladivka ich rozbite na drobné kúsky. Pamätajte, že čím menšie, tým lepšie. ak sa vám podarí vytvoriť prášok, hnojivo bude fungovať najlepšie.
- Takto rozdrvené škrupiny následne vysypte na vrch substrátu v kvetináčoch, alebo ich jemne zahrabte do hliny a kvet poriadne zalejte.
- Nové rozdrvené škrupinky, nasypte do kvetináča najskôr po mesiaci, alebo až vtedy, keď sa tie staré úplne rozpadnú.
Kávová usadenina, taktiež patrí ku kuchynskému odpadu, ktorý vám v oblasti pestovania izbových rastlín neskutočne pomôže. V tomto prípade musíte použiť klasickú mletú kávu. Sypať do kvetináča tú instantnú, nie je najlepší nápad. Ak nepatríte k fanúšikom tohto nápoja a obľubujete skôr čaj, náplň vrecúška vám poslúži rovnako dobre. zabudnite však na čaje ovocné, vhodné sú iba zelené, čierne, alebo biele čaje.
Ako si z kávy pripraviť hnojivo:
- Po tom, ako si vypijete svoj milovaný nápoj, usadeninu na dne pohára vysypte na papierovú vreckovku a nechajte ju trochu preschnúť.
- Podobne ako pri vajíčkach môžete kávu nejaký čas zbierať a na hnojenie ju použiť až keď jej budete mať viac. Pokiaľ však chcete vyhnojiť rastliny, ktoré sa nachádzajú v malých kvetináčoch, postačí vám aj dávka z jednej kávy.
- Kávovú usadeninu nasypte na vrch pôdy do kvetináča. Popri tom ako budete rastliny zalievať sa všetky výživné látky z kávy, budú postupne uvoľňovať do pôdy.